Fecske csoport

 

A 2020-21-es nevelési évben nagycsoport
FARSANG HÉT, A FECSKE CSOPORTBA

2021.02.08-12.


A hét elején megismerkedtünk a farsangi ünneppel, a népszokásokkal. Megbeszéltük mettől meddig tart a farsang. Beszélgettünk a jelmezes felvonulásokról, karneválokról, arról, hogy más országokban, hogyan ünnepelnek. Mindenki tudta, hogy a farsang jellegzetes étele nem más, mint az ízletes, lekváros, kerek fánk.

Hétfőn egész napunkat barkácsolással töltöttük, gyönyörű szép hófehér ruhánkba. J Többféle farsanghoz kapcsolódó barkács tevékenységet lehetett választani. Mint már megszokhattuk a csoport nagyon tevékeny és szinte mindegyiket elkészítették. Szebbnél szebb bohócok, farsangi szemüvegek születtek, amit a nap folyamán álarcként használtak.

Keddi napunk a fordított napról szólt. A gyerekek belebújhattak a felnőttek szerepébe. Építőkockákból színpadot építettünk és indulhatott is a „Ki mit tud” játékunk. Kalapból kihúztuk a gyerekek jelét. Volt, aki a tűzoltó, orvos, kertész bácsi, dajka néni szerepébe bújt, és olyan is aki, az óvónő/bácsi szerepét kapta és megtaníthatott nekünk egy rövid verset, dalt.

Szerdai napunk egy táncos nap volt. Énekeltünk, körjátékoztunk, zenére különböző táncokat lejtettünk. Születtek egyéni produkciók, volt, énekeltek és egyéni koreográfiával színezték meg előadásukat. Lányok megpörgették azt a szoknyájukat, a fiúk ennek tiszteletére megemelték kalapjukat előttük. Azért, hogy a torna se maradjon el a héten, megmozgattuk magunkat még a táncos mulatság után egy kicsit. A tornaterembe bevarázsoltuk a cirkuszt. „Artisták” és „kötéltáncosok” voltunk, „tűzkarikán” bújtunk át, célba dobtunk, „súlyt” emeltünk.

Csütörtöki napon, pizsamás mesevetítős délelőttöt tartottunk. Meggyújtottuk a mesegyertyánkat. Kispárnánkra feküdtünk és, hogy a mozi nap még érdekesebb legyen, papírzacskóból pattogatott kukoricát fogyasztottunk. Új meseként, meghallgatták A varázslufi c. mesét (a mesehősök nevei helyett a kis Fecskéink neveivel átköltve). Majd ezt követve kezdődött el a diafilmvetítés és a pizsi party.

Péntek a jelmezes, parádés nap volt. Érdekes vetélkedőkkel, játékokkal kezdtünk a napot. Volt köztük seprűadogatás, székfoglaló, pingpong labda hordó verseny kanállal, szörpivó verseny, lufi tánc, kincsvadászat, és a végén jelmez szépségverseny, ahol mindenki bemutatta a saját jelmezét és elmondta, miért annak öltözött. Gyönyörű jelmezek születtek: cica, egér, katicalány, hercegnő, pók, pókember, teniszező, rendőr, flamingó, kígyó, Piroska, Star Wars pilóta, tündér, karácsonyfa, hóember. Amiatt, hogy mindenki maradandó élményben részesüljön, minden jelmezt győztesnek kiáltottunk ki! Az eszem-iszom, dínom-dánom előtt egy apró kis ajándékkal is kedveskedtünk és utána indult a „buli”.

És természetesen most is tanultunk új verset (Drégely László: Farsangi bál) és mondókákat is (Farsang van, farsang van… Figyelem, figyelem… Jancsi bohóc a nevem…), amit a hét folyamán, kedv szerint gyakoroltunk.

Így telt el a farsangi hetünk.

 

Üdvözlettel:

                Violetta néni és Katica néni

 

 

 

 KARÁCSONY

2020. december 14-17.

Karácsonyi kvíz: teszteld magad, mennyire ismered az ünnepet? | Sokszínű vidék

 

Az adventi hetek a csoportunkba a karácsonyi ünnepre való felkészülés jegyében teltek. Kissé megfogyatkozva, családias légkörben készültünk az ünnepre. 

Egy hetet szántunk az ajándékok elkészítésére, amit a nap folyamán kedvük szerint bármikor csinálhatták, aki megunta, az később vagy másnap folytathatta. Igyekeztünk minél több természetes anyagot felhasználni ajándékainkhoz. Szívük, lelkük bele adva ültek le az asztalhoz és csinálták lelkesen a meglepetéseket. Sokat fejlődött a kézügyességük, szebbnél-szebb munkák születtek.

Az óvodánk épületét körbelengte a karácsony jellegzetes illata is. A fenyőág, a narancs, a fahéj. 

A gyermekek szabad játékukban is megjelenítik a karácsonyvárás pillanatait. Sütnek, főznek, bevásárolnak, vendégeket hívnak, díszítenek, dekorálnak, árut szállítanak, stb. Az ünnepvárás pillanatait, az együtt játszás, az együtt munkálkodás, a közösen átélt együttes élmények és természetesen az álmodozás teszi izgalmassá és örömtelivé számukra.

Kedden megérkezett az angyalka is a csoportunkba, amit nagy-nagy szeretettel vártak kis Fecskéink. Megláttuk az „angyalkákat szállni” az óvoda körül. „S” felkiáltott, hogy ott repült egy angyalka. Mi is szétnéztünk az óvoda épületében és meglepően láttuk mennyi szép új játékot hagyott nekünk a „kis kandallónál” az előtérben. A gyerekek boldogsággal fogták meg a játékokat és vitték be együtt a csoportba, amit természetesen azonnal kibontottuk és kipróbáltuk. Közben finom szaloncukrot majszoltunk.

Egész héten karácsonyi dalokat énekeltünk, felelevenítettük a tavaly tanultakat és ujjakat is tanultunk. Kedvenc daluk, Rudolf, a piros orrú rénszarvas… volt, amire napközben többször táncra perdültek.

Meggyújtottuk az adventi koszorún a negyedik gyertyát. A háttérben meghitt karácsonyi zene szólt. Beszélgettünk arról, mit ünneplünk karácsonykor, Jézus születéséről, az ő szüleiről, a szeretetről. Ki hogyan szereti a szüleit, a testvérét, nagyszüleit. XY elmondta, hogy minden nap puszit ad az anyukájának és az apukájának, ezzel fejezi ki szeretetét. AB azt mondta ő megszokta ölelni a szüleit és a testvéreit. A szőnyegen körbe ülve mi is kifejeztük egymásnak szeretetünket egy-egy öleléssel, érintéssel, simogatással. Az ünnepi hangulat fokozását karácsonyi történetek hallgatásával tettük még örömtelibbé. 

Megtanultuk Donászy Magda: Kívánságlista című versikéjét. 

A tornaterembe mozgásos játékokat játszottunk. Néha dalra is fakadtunk játék közben. Egy pillanatra mi is karácsonyi angyalkák voltunk.


A FECSKE CSOPORT MINDEN CSALÁDJÁNAK KÍVÁNUNK KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS SIKEREKBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET!

Januártól szeretettel várjuk minden Kicsi Fecskénket!


                                                            Üdvözlettel: Violetta néni és Katica néniA használt cikk lehet az idei karácsony egyik slágere | 24.hu


Kedves Szülők! 


Az elmúlt másfél hét a Mikulás várás valamint a Luca napi hagyományok jegyében telt a Fecske csoportban. Bár megfogyatkozva, de annál nagyobb lelkesedéssel vártuk a Mikulást.  

Sütit sajnos az idén nem készíthettünk, de azért próbáltuk várakozásteljessé tenni ezt az időszakot. Új Mikulás köszöntő dalt, verset tanultunk, a régieket újra hívtuk. Elkészítettük Mikulás fejünket színes papírból ragasztás, vágás technikákkal, a szakállát ceruza segítségével pödörtük fel.  

Üres zsákformákba ki-ki belerajzolhatta vágyott ajándékát. Adventi naptárunk feltöltve várta Fecskéinket, minden napra 2-3 gyermek jele került kihúzásra. Az ajándék mellé kívánni is lehetett (Például: ki mellett szeretnék aludni, stb.)  

Meggyújtottuk adventi koszorúnk első, második és harmadik gyertyáját is, beszélgettünk a hitről, reményről, örömről.  

Hétfőn bekopogtatott az ablakon a várva várt Mikulás. Daloltunk, verseltünk neki, krampusza csomagokkal ajándékozta meg a gyerekeket egy levél kíséretében. „A” felolvasta nekünk, amiben csak dicséret szerepelt-nagy örömünkre. Végezetül befalatoztuk a szaloncukrot, gumicukrot. 

Kedden már Lucázással indítottunk. Búzát ültettünk pohárba, amit előzőleg kidíszítettünk, szárnyalhatott a fantázia. Minden nap öntözgettük, hogy a karácsonyi asztal dísze lehessen. Luca napi hagyományokról meséltünk. Luca széke és a boszorkány meglátása különösen érdekesnek találtatott, másnap XY elmesélte, hogy a nagypapa elkészítette a széket és a templomban meglátta a boszorkát..... No ugye?  

Luca, Luca kitty-kotty... kezdetű mondókát tanulgatva boszit kreatívkodtunk, pálcikára ragasztottuk és Gryllus: Banya c. dalára megtáncoltattuk. Seprű helyett bábot körbeadogatva mondókáztunk, a végére kiesett az, akinél a báb maradt. Gyorsak, ügyesek, figyelemkoncentrációjuk szuper. 

Indie kutya kétszer is belátogatott hozzánk. Először rénszarvasnak öltözve vetélkedett velünk, második alkalommal két csapatot alkotva mértük össze ügyességünket a Bagoly csoporttal. Ügyik voltunk, igazi összetartó kis társaság.  

Már csütörtökön hozzá kezdtünk a karácsonyi meglepetés elkészítéséhez, titkos szövetséget alkotva. Erről már csak a jövő héten! 

Üdvözlettel: Violetta néni és Katica néniKedves Szülők!

Megtartottuk csoportunkban a múlt héten a Márton napi mulatságunkat. Megismerkedtünk Szent Márton legendájával, beszélgettünk a jó és helyes cselekedetekről. Kukoricát morzsoltunk, amit számlálgattunk, halmazokat képeztünk belőle. Elkészítettük libuskáinkat, kukoricával tömtünk ki fehér textilt - libává varázsoltuk. Aztán indulhatott 100 liba egy sorba, ahol elől megy a gúnár! Nos, nálunk minden gyermek gúnár akart lenni, vezetni a libasort. Libagége tésztából nyakláncot fűztünk, amit tetszés szerint díszíthettek. Közben megtanultunk egy Márton napi mondókát, ami hiedelem is egyben. Az Egyél libám... kezdetű dalra meneteltünk, egyenletesen tapsoltunk, dobbantottunk. Egy verset is megtanultunk a héten az okos libáról, aki ismeri az abc-t. Indie kutyával is játszottunk libásat. Kukorica morzsoló verseny, liba képkereső, liba célbadobó verseny szinesítette a napot. Aki még nem fáradt el, az libás pálcikás síkbábot barkácsolhatott. A tornaszobában is "libák" voltunk. Kukoricacsutkán jártunk,célba dobtunk vele, vetélkedtünk. Aztán jött a róka, uccu neki, futottunk, hogy el ne kapjon bennünket, közben gágogtunk, ahogy a torkunkon kifért. Így telt a libás hetünk.

                                                              Üdvözlettel: Violetta néni és Katica néni

Márton napi témahét


                                            D:\CSICSERGŐ OVI\liba.jpgÓvodánk hagyománya már évek óta a Márton nap megünneplése. Annyiban változtattunk rajta csupán, hogy csoportszintre helyeztük a projektet, a kialakult járvány helyzetre való tekintettel.

Mi Fecskék így tevékenykedünk!
Hétfő


Megismerkedünk Szent Márton püspök nevéhez  fűződő mesés történettel, az ehhez kötődő  népszokásokkal, hiedelmekkel. Lúdgége tésztából nyakláncot fűzünk, valamint libaformát díszítünk közösen krepp papírtépés, ragasztás technikával. Eközben bővül a gyermekek ismerete, fejlődik emlékezetük. A fűzés erősíti az ujjakat, fejleszti a finommozgást, kézdominanciát, szem-kéz koordinációt.                                                                  

Munka közben megtanulunk egy rövid, e naphoz kapcsolódó mondókát: 

Novemberben, Márton napján...


Kedd

Kukoricamorzsolással kezdjük a napot, számlálunk, halmazokat képzünk, több, kevesebb, ugyanannyi fogalmát mélyítjük.

Egyhetes csúcsra drágult a kukorica jegyzésára

Közben erősödik kezük, ügyesedik finommozgásuk. Felelevenítjük az elmúlt évben tanult dalokat, mondókákat.

- Száz liba egy sorba…

- Nincs szebb madár…

- Egyél libám…

Tanulunk egy új verset is, Osváth Erzsébet: Eltörött a liba lába… kezdetűt.

Liba | Agrárium, mezőgazdaság és élelmiszeripar

Készülünk libás színezőkkel is, amit tetszés szerint ki lehet vágni, tollal lehet díszíteni, hurkapálcikára applikálni. A fantázia szárnyalhat, nem szabunk határokat!

Versmondás közben bővül a szókincsük, megjön a kedvük a kreatívkodáshoz.


Szerda

Kukoricás torna mezítláb. /lábboltozat erősítő gyakorlatok/ Morzsolt kukoricán járás csutka akadályok megkerülésével, libabábok átugrásával. Célba dobás csutkával, csutkaadogató verseny. 

Játék: Jön a róka! (fogó játék)

Közben ügyesednek, fejlődik a figyelmük, szem-láb koordinációjuk, erősödik az oldaliság valamint a gyorsaság.

Torna után jól esik a pihenés a szőnyegen elnyújtózva. Mesét hallhatnak, a címe: Hogyan szedték rá a libák a rókát.


Csütörtök

Fehér zokniból és kukoricaszemekből libabáb barkácsolása.

A nap folyamán képeket nézegetünk a libáról, tollfosztásról. Beszélgetünk a libák hasznáról, a toll fontosságáról. A só szobában vetítés, újabb mese várja őket e napon /Lúdas Matyi/

D:\CSICSERGŐ OVI\ludas matyi libája.jpgPéntek

Új játékot játszunk: Gyertek haza ludaim… 

Tollfújós vetélkedőt is rendezünk, kié marad legtovább a levegőben. 

Erősödik a légzőszerv, fejlődik a mozgáskoordináció.

Végül táncba hívjuk őket: balra kettő, jobbra kettő, forgás. Balatoni legények… kezdetű dalocskára.

Végezetül lezárásképp találós kérdések, szólások, közmondások a Márton naphoz kapcsolódva.


Igyekeztünk ezt a hetet is élményekkel fűszerezni, a gyermekek ismereteit bővíteni, készségeiket fejleszteni.

Reméljük, ha jövőre az iskolában a mi kis Fecskéink újra átélik e jeles napot, eszükbe jutnak az ovis dalok, versek, játékok. Hiszen a célunk: Élményt adni!


                                                                                 Violetta néni   Katica néni
Kedves Szülők!


A hosszúra nyúlt otthonmaradás után újra megnyitja hívogató kapuit óvodánk, melybe ölelő karokkal várjuk a mi kis Fecskéinket. Az online teret felváltja végre a személyes kapcsolat, a kézzel fogható közös játék. Elérkeztünk ahhoz a szakaszhoz, amit nagycsoportos létnek nevezünk, és ez még több ismeretet, még nagyobb önállóságot jelent. 


Mi, óvónénik a nyáron összedugtuk a fejünket, ötleteltünk azért, hogy sok-sok érdekes programmal tudjuk színesíteni Fecskéink mindennapjait. 

Az inkluzív nevelés elvét szem előtt tartva vidám, tartalmas napok várnak gyermekeikre sok-sok mesével, ezt garantáljuk. 


Csoportszobánk az ősz hangulatát idézve várja csacsogó kis közösségét.

Violetta néni, Katica néni, Marcsi néni
                            

                                   Aranyosi Ervin: Meleg otthon 
Kibéleltük szeretettel,
s benne olyan jól vagyunk!
Jöhet a tél, jöhet a fagy,
mi egymástól olvadunk.

Lehet zord a külvilágunk,
ha megóv egy kis család,
akkor nem kell a csillogás,
vagy fényűző kacsaláb!

Sok kastély kong ürességtől,
hiányzik a szeretet,
nincs mosoly és nincs ölelés,
ami adjon meleget.

A szeretet, mint a kályha,
szív mélyéből melegít,
így hát könnyebb átvészelni
a világ zord teleit.

Összebújva és szeretve,
átmelegszik a szívünk,
a szeretet erejében
talán épp ezért hiszünk!

Galéria