Zöldike csoport

A 2020-2021-es nevelési évben vegyes csoport. Kedves Szülők!                                     Farsang a Zöldike csoportban

 

Csoportunkban az óvoda hagyományaihoz híven egy egész héten keresztül tartott a farsangi mulatság. Együtt reménykedtünk, hogy elűzzük a zord, hideg telet.  Minden nap egy - egy téma köré építettük a játékainkat. Miután a Zöldike csoport vegyes csoport ezért minden korosztálynak biztosítottuk a játéklehetőséget.  Egész héten a móka és a vidámság jellemezte a csoportunkat.

Hétfőn egy játékos tornán vettek részt a gyerekek. A nagyobbaknak például pörgő kötél átugrása, babzsák gyűjtés lábfejjel, karikán húzd át az ellenfeledet, mocsárjárás, párnacsata. A kisebbeknél labdagyűjtés, lufis játékok és ernyő alatt bújás kapott szerepet. Torna után bohócokat ragasztottunk, díszítettünk. Nagyon szép munkák sikerültek.

Kedden a hercegnők és hercegek korába utaztunk. Mindenki bemutatkozott melyik királyságból jött hozzánk. Az elvesztettem zsebkendőmet dalos játékkal és a Pajtikàm gyere velem tàncolnival párt válaszottak maguknak. Tulajdonságok alapján helycserélős jàtékot jàtszottunk. Megépítettük a királyi várat közös munkàval. A közös lakoma után megnéztünk kettő Mátyás királyról szóló mesét. Ezt követően lovagok csatája következett lufi kardokkal. Persze ne legyen olyan könnyű a dolguk, így bójába tett labdát kellett közben tartaniuk. Végül nyilazàssal zàrtuk a király napot.

Szerdán kalózok zord földjére és boszorkányok veszélyes erdeiben kalandoztunk. Ez egy igen aktív, sok játékkal teli nap volt. Kis kalózainkkal elhajóztunk a boszik szigetére, hogy megkaparintsuk a boszorkányok kincsét. Miután a boszorkányok mindenkit békává varázsolnak, így csak a legbátrabbakat vihettük magunkkal. Hogy megtudjuk, kik a legbátrabbak, 7 kalózpróbát kellett teljesíteni, amik különböző szigeteken voltak. Akik nem tudták teljesíteni a próbát és egy - egy sziget rabul ejtette, azt közösen a Zöldike csoport kiszabadította egy különleges székfoglalóval, a székek fogytak, de nem estek ki a gyerekek, hanem egymás ölébe is ülhettek. Szerencsére mindenki elért a boszik szigetére, ahol egy seprűátadó játékkal elcsaltuk a boszorkányt a házából, ahol megkaparintottuk a kincseit (arany pénz) és igazságosan  elosztottuk magunk között. Ebéd után a mézeskalács házikó finomságaiból is ettünk.

Csütörtökön egy csodás kutyusos foglalkozáson vettünk részt, ahol az emlékezetünkké volt a főszerep. Játékos feladványokal juthattunk előrébb, míg végül teljesítettük farsangi küldetésünket. Reggeli után Meseországba utaztunk. Találós kérdésekkel a mesék szereplőiről, ügyességi játékokkal jutottunk el a bajbajutott mesehősök segítségére. 

A hét utolsó napján parádéztunk. A gyerekek szabadon  beöltözhettek. Volt hercegnő a Jégvarázsból, dínó, csontváz és sok más csodálatos jelmez. Ezt a napot a tánc és a mulatság jegyében töltöttük el, de egy-két ügyességi játékkal is színesítettük a napunkat.


Az adventi időszak igazán varázslatos mindenkinek. A csoportszobákat szépen feldíszítettük, ami a sok fénytől, csillogó díszektől már önmagában is hangulatosak. Mindennap halk karácsonyi zene hallgatása mellett játszottunk. Étkezéseinket is igyekeztünk ünnepivé tenni szép szalvétákkal, asztaldíszekkel, halk zenével.


Az elmúlt két hét karácsonyi énekek, versek tanulásával és gyönyörű alkotások készítésével telt. Festettünk, ragasztottunk hóembert, díszítettünk karácsonyi gömböt hópehellyel, varrtunk fenyőfát papírba és textilfenyőfára gombdíszeket. Decemberben minden nap kedveskedtünk egy – egy gyermeknek adventi naptárunkból, figyelve arra, hogy mindenki sorra jusson. 


Elérkezett a várva várt nap, az ajándékozás napja. Gyermekeinkkel közösen elénekeltük a tanult dalainkat, elmondtuk verseinket, közösen feldíszítettünk fenyőágakat csillogó gömbökkel.


Közben megérkezett Télanyó levele. Azt írta, hogy a Zöldikékről csupa jót hallott a Mikulástól, hogy milyen okosak, ügyesek, kedvesek, ezért ő is megajándékozza a Zöldike csoportot. Télanyó éppen játékos kedvében volt, ezért az ajándékokat elrejtette az óvoda épületében, amihez segítségképpen találóskérdéseket is küldött:


Két vonat halad egymással szemben, kettő között az ajándékod leled

Meglepetés következő helye gesztenye, toboz, kagylók, kövek

Olyan helyre rejtettem, ahol a kabátodat minden nap leteszed. 

Ahonnan a tányért előveszed, ott az újabb ajándékod leled!

Két manó őrzi a bejáratot, ahol az ajándékod megtalálod


Gyermekeink lázas keresésbe kezdtek. Kicsiknek egyszerűbb találós kérdéseket olvastunk, a nagyobbaknak a gondolkodtatóbbakat. Miután mind a 11 ajándékot megtaláltuk, közösen kibontogattuk azokat és ki is próbáltuk. A kicsiknek a fogaskerék építő tetszett a legjobban, a nagyokat az okosjátékok nyűgözték le. Télanyó mindenki számára kedveskedett egy saját készítésű szarvassal is, amit minden Zöldikés hazavihetett. Igazán izgalmas, fantasztikus napot töltöttünk együtt!Mindenkinek Boldog Ünnepeket Kívánunk!
A Mikulás Ünnep a gyermekek számára nagyon várt időszak. Mennyit kell még aludni, hogy megérkezzen a Mikulás? Mit fog rólam mondani? Vajon minden csibészséget látott? Mit hozott? És még számos kérdés foglalkoztatja őket. Az előkészületek, a várakozás izgalma minden kisgyermek életében fontos, még évekkel később is emlékeznek ezekre a napokra.

Sajnos az idei évben a Mikulásvárás időszaka és a fogadása sem a megszokott módon történt, de lehetőségeinkhez képest igyekeztünk a lehető legjobbat kihozni belőle.

Köszönjük, hogy a karantén időszakában küldött Mikulásváró javaslatainkat, ötleteinket figyelemmel kísértétek, ezzel is segítettétek munkánkat. Nagyon szép munkákat, felénekelt dalokat küldtetek vissza!

Mielőtt megnyílt volna újra az óvoda kapuja, feldíszítettük a csoportszobát, a mosdót, az előtereket. A gyermekek érkezésekor egy mosolygós hóember fogadta őket az óvoda ajtajánál. Ahogy beléptek a csoportszobába, nem győzték mesélni nekünk, hogy mennyi szép díszt, újdonságot látnak. Közösen körbejártuk a Zöldike csoportot és a hozzátartozó helységeket, megnéztük a változásokat.

Mikulás érkezése előtt még két napunk volt az óvodában, hogy mi is felkészíthessük gyermekeinket. Ezen rövid időszak alatt beszélgettünk a Mikulásról, énekeket (Gryllus: Nótás Mikulás / Ajjaj jön már a Mikulás), verseket tanultunk (Az erdőben van egy ház / Balla Piroska: Mikulás érkezése/ Hétvári Andrea: Mikulás mesevára). Belebújtunk a Mikulás „szerepébe” (szarvas húzta szánra ültünk, ajándékokat osztogattunk…). Nagyokkal ujjlenyomatból elkészítettük a Mikulást szánjával és a szarvasaival. Kicsikkel pedig szarvast alkottunk. Természetesen nem maradhatott ki a mese sem! J. Simon Aranka: Az ellopott ajándék és a Fésűs Éva: Játékország kismackója c. mesét meséltük.

Elérkezett a hétfő. Minden gyermek izgatottan érkezett az óvodába. Lelkesen mesélték, hogy mi mindent kaptak a Mikulástól… Amikor az udvarra készülődtünk, „meghallottuk”, hogy az óvodába is eljött, és már az udvaron várja a gyermekeket. Zöldikéink örömmel siettek hozzá.  Mikulás bácsi pár kedves mondattal, dicsérettel köszöntött minket. Ügyes Zöldikéinkkel előadtuk a tanult verseinket, énekeinket, majd mindenkit név szerint hívott ki, hogy átadja neki ajándékát. Persze a Mikulás előtt sok kis megszeppent gyermek álldogált, de miután a csomagot megkapták, már magabiztosan sétáltak vissza.

Ebédnél újabb meglepetés várta gyermekeinket. Szépen megterített asztalokon, hangulatos, fénylő asztaldíszek fogadták a gyermekeket, valamit az evőeszközök egy mini mikulássapkába voltak elhelyezve, amit hazamenetelkor magukkal vihettek.

Sok mosollyal, boldog pillanattal zártuk ezt a napot.


Kedves Zöldikés Szülők!

Márton napjával és a libákkal foglalatoskodtunk a héten. Mesén keresztül (Titi Hajnalka: Márton legendája) ismerkedtünk meg Szent Mártonnal és az ő emberségességével. A legenda elmesélése jó lehetőséget adott arra, hogy beszélgessünk a jószívűség, a segítőkészség fontosságáról.

Libás versekkel, énekekkel, dalos játékokkal készültünk:

Dudás Eszter: Libatáncoltató

Árok partján ül egy liba…

Weil – Jákob Márta: Liba galiba

Molnár Orsi: Száz liba egy sorba…

Molnár Orsi: kicsi lámpásom

Molnár Orsi: Süss fel nap

Gyertek haza ludaim…

Fő mesénk, a Grimm: Róka és a libák mellett minden nap alvásidő előtt más - más libás mesét meséltünk gyermekeinknek. Nagycsoportosainkkal saját libás mesét is szőttünk.

Festettünk libákat, de talán az egyik legnagyobb érdeklődés a libamécses ragasztása iránt volt.

Szerdán, Márton napján libabált rendeztünk. Meggyújtottuk lámpásainkat, majd a Száz liba egy sorba dalt énekelve lámpásainkkal a kezünkben libasorban mentünk. Lámpásaink hangulatos fényében zenére táncoltunk, ha megállt a zene szoborrá változtunk, libás zenékre székfoglalót játszottunk, elrejtett libákat keresgéltünk. Egy vidám, jó hangulatú hetet zártunk le.

Márton nap


„Száz liba egy sorba, Mennek a nagy tóra
Elöl megy a gúnár, Jaj de peckesen jár
Száz liba egy sorba, Mennek a nagy tóra”


Hagyományainkhoz híven idei évben is megrendezzük a Márton napi felvonulásunkat. A szokásostól eltérően (vírushelyzetre való tekintettel) csak csoport szintjén kerül megrendezésre a délelőtti órákban. 


A hét középpontjában a libák állnak. Mesén keresztül megismerkedünk Szent Márton legendájával. Libás versekkel, énekekkel, dalos játékokkal készülünk. Mindenki elkészítheti saját lámpását. 


Szerdán, Márton napján, meggyújtjuk lámpásainkat és közös énekléssel, verseléssel körbejárjuk az udvart. 
Sziasztok Zöldikék! Kedves Szülők és Gyerekek!

„Hej óvoda, óvoda, de sok gyerek jár oda…”


A hosszúra nyúlt szünet után újra itt van az ősz. Egy remélhetőleg szép,  élményekkel teli nyár után ismét tárt kapukkal vár Benneteket az ovi!

Szeretettel köszöntünk minden új és régi Zöldikét! Egy tágas csoportszobában sok izgalmas mesével, kincskereséssel és közös játékkal várunk Titeket. Megismerkedünk a világ apró érdekességeivel, mondókákkal, versekkel, énekekkel, készítünk szebbnél szebb rajzokat, festményeket. A közös játékban sok új barátra lelhettek.

Egy sor nagycsoportos társatok várja, hogy segítő kezet nyújthasson Nektek!

Nagyon várjuk, hogy a sok mókától és kacagástól ismét hangossá váljon a nyáron oly csendes Zöldike csoport.

Móni néni és Timi néni

Orgoványi Anikó:

Kezdődik az óvoda


Piros labda, fakocka,

kezdődik az óvoda.

Gyülekezik a sok gyerek,

mint szőlőfürtön a szemek.

Nem sok mindenkit ismerek,

kicsi szívem picit remeg.

Csüngök még az anyukámon,

mint almagyerek a faágon.

Mosolyogva kezünk kéri

a sok kedves óvó néni.

Mennyi játék, mennyi kép,

mennyi öröm vár itt még!

Énekelünk, rajzolunk,

és közben megokosodunk.

Úgy döntöttem, ide járok,

barátokra itt találok.


Szűcs Mária:

Oviba csalogató

Óvodásnak lenni csoda, kora reggel megyünk oda.

Álmélkodhatsz, mennyi gyerek ismeri a titkos jelet.

Kicsi asztal, ágy és párna, minden törpe s manó álma.

Zegzugok és rönkből várak, Téged s minden kicsit várnak!

Gyere közénk óvodásnak!

Galéria