Karantén idején - Beszámoló

Kedves Szülők!


Az óvodapedagógusok, a gyógypedagógus és óvodapszichológus lelkes munkáját rendszeresen nyomon követhetik weblapunkon, a technikai dolgozók, asszisztensek karantén idején végzett munkájába viszont eddig nem tekinthettek be.

Szeretnénk rövid tájékoztatást adni Önöknek erről a rendkívül fontos „háttérmunkáról”.


A fenntarthatóság, a környezetvédelem pedagógiai programunk vezérfonala, ez hatotta át az utóbbi hónapokat.

Hogyan? Fráter György téri épület pincéjének lomtalanításával kezdtük, amely azt is jelentette, hogy nemegyszer újra hasznosítható „Kincsekre” bukkantunk: bútorokra, gyermekjátékokra, edényekre, textíliákra, játékokra, ágynemű huzatokra.

Mindannyiunkban megfogalmazódott, hogy jó példával járjunk elő, s kreativitással hasznos dolgokat készítsünk az évek óta kallódó, feleslegesnek tűnő tárgyakból.

Először is a maszkok varrása kezdődött.

A pincében felhalmozott, jó állapotú textilek mosása, fertőtlenítése, szabása-varrása lelkes hangulatban zajlott.

 A munkamegosztás ideális volt, a daduskák, asszisztensek szorgalmasan dolgoztak az óvodában és otthonukban. Több mint 100 maszk készült gyermekeknek, felnőtteknek való méretben egyaránt. Igazán nagy örömet jelentett számunkra, mikor a BÁRKA Kőbányai Humánszolgáltató Központ dolgozói, beteg kisgyermekei kifejezték köszönetüket hasznos ajándékunkért.

 

Az átadott maszkokon kívül az intézményünkbe látogató karbantartók és egyéb szakemberek is a dajka nénik, asszisztenseink által készített arc maszkokat viselték.

Az újrahasznosítás egy másik formáját is bevetettük. A már óvodai célra egyáltalán nem felhasználható, régi, szakadásnak, foszlásnak induló plédeket és egyéb textíliákat a „Szurkolók az állatkínzás ellen” nevű állatvédő egyesület számára adományoztuk.

Aztán folytatódott az újrahasznosítás a kidobásra szánt vesszőből font bútorokkal.

A gyerekkanapé, babakocsik új szerepet kaptak, virágtartóként fogják díszíteni a Fráter épület folyosóját, csoportszobáit.

A régi padok, szekrények csiszolása szintén folyamatban van. Ezek megszínesedve, befestve, lakkozva az óvoda könyvtárában fogadják majd várni az olvasni vágyó gyerekeket.


Milyen könyvtárra gondoltam? Arra, aminek kialakítása éppen zajlik a Wass Albert téri telephelyünkön.

Régi vágyunk válik valóra a gyermekkönyvtár létrehozásával, hiszen tudjuk, az olvasóvá nevelést nem lehet elég korán elkezdeni.

A fent említett aktuális teendőknek megfelelően, hol mosodává, máskor szabásműhellyé vált, most pedig asztalosműhelyként funkcionál óvodánk.

S ne feledkezzünk meg arról sem, hogy közben lomtalanító brigádként is szorgoskodtak kertészeink, daduskáink, mosónőnk és asszisztenseink.


Több köbméter feleslegessé vált hulladék került a konténerekbe az újrahasznosítás ellenére.

Fontos megemlíteni, hogy a pincéből nem volt egyszerű felszínre hozni a tárgyakat, hiszen lépcsőket, létrákat megmászva, szűk ablakréseken keresztül lehetett ezt a rendkívül nehéz fizikai munkát megvalósítani.

Nagy köszönet érte karbantartó-kertész munkatársainknak, akik valószínű jó ideig elkerülik a konditermeket, hiszen a napi erőnléti edzés megvalósult itt a munkahelyükön.  


Sok szép textília lett átalakítva ágynemű huzattá, lepedővé, pléddé, derékaljjá, babaszobai párnákká, terítővé.

A pedagógiai asszisztensek a szabáson- varráson- hímzésen kívül a leendő Csicsergő ovisok és a ballagók ajándékait készítik a napokban.

Az ő feladatuk még a következő tanév kezdeményezéseihez az eszközök készítése, természetesen, amit lehet újra hasznosítással, környezetünk védelme érdekében.


A sok munka meghozta eredményét!

Reméljük, hogy az újrahasznosított anyagokból készült ágyneműkben hamarosan jót pihennek a gyerekek, mielőbb játszanak a sok játékkal, örömmel olvassák a könyvtárban a könyveket!

Példánk által már óvodás korban felfedezik a környezet védelmét, az újrahasznosítás fontosságát!  

 

Budapest, 2020. május 13.                       

 

Gondoláné Tóta Hajnalka

intézményvezető helyettes